Clubhouse gør kur til medierne: Ansætter NPR-veteran

Den engang så hypede lyd-app var dømt ude, men den er her end­nu – sam­men med kopierne. En nyan­sæt­telse skal gøre kur til medi­er, for måske lig­ger den sociale lyds fremtid i mediebranchen?

Af Lars K Jensen (@larskjensen)

Jeg har arbe­jdet med dig­i­tal udvikling i mediebranchen i mere end 15 år og arbe­jder som dig­i­tal chef hos medieud­viklings­bu­reauet Will­more. Dig­i­tal Ugerevy er min opsam­ling på ugens vigtig­ste his­to­ri­er.

Artiklen udkom med Digital Ugerevy-nyhedsbrevet

Tilmeld dig, hvis du ikke vil gå glip af den næste:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

💌

På få måned­er gik Club­house fra at være the hotteste hotte under lock­down til at blive et studie i, hvor hur­tigt en suc­ces kan implodere og forsvin­de igen.

I maj skrev Busi­ness Insid­er, at Club­house var faldet fra 9.600.000 mil­lion­er down­loads i feb­ru­ar til 900.000 down­loads i april:

Av av av...

Der er flere årsager til Club­hous­es vold­somme fald. En Android-app, der kom alt for sent – og det fak­tum, at flere og flere af os efter­hån­den er vendt tilbage til en nor­mal hverdag med en arbe­jds­dag på et kon­tor og min­dre tid til at delt­age i en sam­tale med andre i kor­tere eller (ofte) læn­gere tid.

I slut­nin­gen af april med­virkede jeg i et afs­nit af All Caps på Loud, hvor jeg sam­men med værten Anton Gade-Nielsen sagde farvel til Club­house og snakkede om nogle af årsagerne.

Tilbage fra de døde

Men for nylig var der dog opre­js­ning til det, der ellers lignede det totale kol­laps. I starten af august berettede Social Media Today, at der er betragtelig stign­ing i bru­gen af Club­house:

Ifølge Club­house selv bliv­er der nu afholdt 600.000 rum om dagen (nyere tal siger 700.000) mød 300.000 i maj.

Det er dog værd at bemærke, at hvis du ikke har oplevet, at folk omkring dig er beg­y­n­dt at hænge ud på Club­house igen, så er det ikke for­di, der er noget galt med dig. Væk­sten lig­ger nem­lig andre sted­er:

"The app is also gain­ing momen­tum in India, where Android is by far the dom­i­nant OS. India has now become a big focus for the app. Audio social pro­vides spe­cif­ic advan­tage in the Indi­an mar­ket, giv­en that 121 dif­fer­ent lan­guages are spo­ken in the region, and more peo­ple are able to under­stand many of these lan­guages by ear than they're able to read them in text form.

Add to that the live nature of the dis­cus­sion, which enables more open inter­ac­tion, free from Indi­an Gov­ern­ment inter­fer­ence, and you can see why the app has tak­en off."

Der­for vil en stor del af stignin­gen i daglige Club­house-rum for­mentlig ligge i Indi­en.

Gør kur til medier med ny chef

Det skal dog ikke tage noget fra Club­house, og der er angiveligt stadig poten­tiale i social lyd. Og noget tyder på, at den fremtid – i hvert fald den nærmeste fremtid – lig­ger i en af de branch­er, der har grinet højest af Club­house: Mediebranchen.

I den for­gangne uge kunne CNN fortælle, at Club­house har hyret en NPR-vet­er­an til at stå for, at medi­er og nyhed­sud­gi­vere bruger Club­house (hen­des titel "Head of News and Media Pub­lish­ers").

Det drejer sig om Nina Gre­go­ry, der har været hos NPR siden 2006, og i CNN-artiklen sæt­ter hun ord på, hvor­for det er det rigtige for hende:

"As an audio jour­nal­ist, [Club­house] aligned with what I've always believed is the best medi­um for news. You don't need to know how to read to be able to hear radio news. You don't need to have an expen­sive sub­scrip­tion. You don't need cable [...]

The acces­si­bil­i­ty across not just geog­ra­phy, but socioe­co­nom­ics and cul­tures has always dri­ven me to the pow­er of the medi­um."

Club­hous­es fokus på medi­er er egentlig ikke over­rask­ende med tanke på, hvor stor suc­ces mange medi­er har med lyd.

Mediebranchen har i flere år været i et boom inden­for pod­cast­ing, der har bety­det, at de har kun­net nå brugere, de ellers ikke kunne. Flere medi­er og udgi­vere arbe­jder nu mod at tjene penge på (også) at udkomme på lyd – et godt eksem­pel fra vores egen andedam er Zet­land, der længe har været mere lyt­tet end læst.

Men ingen har end­nu for­mået at kom­binere to af de hel­lige graler for medierne: Lyd og engage­ment. Mange troede, at Club­house havde for­mået netop det, og der­for holdt mediebranchen ekstra godt øje med den.

Og måske der­for gjorde det ekstra ondt, da Club­house så ud til at forsvin­de igen.

Medierne eksperimenterer

Der er dog medi­er, der eksper­i­menter­er med den sociale lyd. CNN fortæller, hvor­dan blandt andet USA Today har eksper­i­menteret med Club­house, hvor eksem­pelvis jour­nal­is­ter har været værter for sam­taler om nogle af de his­to­ri­er, de har dækket.

NPR har også eksper­i­menteret med Club­house, men bruger nu Twit­ter Spaces, hvilket illus­tr­erer, at Club­house ikke læn­gere har sce­nen for sig selv. Blandt andet Face­book har også en konkur­rent, og flere er på vej.

(Deru­dover er Twit­ter også i gang med at rulle "Tick­et­ed Spaces" ud, hvor man kan tage betal­ing fra delt­agerne i et Space – men det vil falde de fær­reste medi­er naturligt at tage penge via Twit­ter for den form for delt­agelse.)

Og der er ingen tvivl om, at social lyd kan noget for medi­er. Men det kræver det rette emne – og at man som bruger kan på det tid­spunkt, for lyden bliv­er ikke gemt til senere.

I midten af august afholdt Los Ange­les Times, i forbindelse med den eskalerende sit­u­a­tion i Afghanistan, et Twit­ter Space (hvor jeg nåede at kigge for­bi) om sit­u­a­tio­nen i det land, hvor USA har kæm­pet en krig i 20 år:

Det giv­er virke­lig god mening, og det posi­tioner­er medierne og deres jour­nal­is­ter og bringer deres viden i spil i en sam­tale, der foregår her og nu og på flere para­me­ter over­match­er hvad selv det bedst mod­er­erede kom­men­tarsys­tem eller liveop­da­ter­ingsshow kan byde på.

Det er en vaskeægte live sam­tale med medi­et som vært – og man behøver ikke leje et lokale eller at få folk til at møde op.

Det set­up har nu engang poten­tiale for en branche, der grad­vist går læn­gere væk fra annon­cøren og tæt­teren på brugeren for at gøre denne til abon­nent.

Byg dit eget klubhus

Men det kræver ressourcer, og flere medi­er vil nok rynke på næsen over, at sam­talerne skal foregå hos tech-fir­maer og ikke hos medierne selv.

Der er alter­na­tiv­er til tech-plat­formene; en hur­tig Google-søgn­ing fik mig hen til 'Jam', der beskriv­er sig selv som et open source-alter­na­tiv til netop Club­house, Twit­ter Space og de andre.

Hvis man er en tand mere ser­iøs omkring sin teknolo­gi vil man måske bygge det selv – selvom live-stream­ing af lyd og sam­taler ikke er nogen let nød at knække.

Det bliv­er selvføl­gelig en anden type sam­tale, når et medie hold­er snakken hos sig selv i sit eget klub­hus.

Der vil være færre og andre delt­agere end på plat­formene – for­di det som udgangspunkt vil foregå mellem medi­ets eksis­terende brugere og abon­nen­ter. For nogle medi­er (også her­hjemme) vil det dog for­mentlig være den helt rigtige løs­ning.

Nu er danske medi­er ikke kendt for deres dig­i­tale vove­mod, så der går nok lidt – men engage­ment på lyd er en naturlig udvikling i tove­js­re­la­tio­nen mellem medie og bruger.

Det er stadig for tidligt at begrave Club­house helt – men det store poten­tiale lig­ger måske i den form for kom­mu­nika­tion og plat­form, Club­house har skabt, og min­dre i deres eget pro­dukt. ◉

Gør som de andre pro­fes­sionelle i branchen:
+ Tilmeld dig Dig­i­tal Ugerevy