Hvad er ligheden mellem Facebook og Radio LOUD?

Det kniber med de unge brugere – og et navne­skift er ikke løs­nin­gen på de reelle prob­le­mer.


Af Lars K Jensen

Dig­i­tal chef hos Will­more og udgiv­er af Dig­i­tal Ugerevy

Kon­takt:
lars@willmore.dkTwit­ter | LinkedIn
.

Artiklen udkom med Digital Ugerevy-nyhedsbrevet

Tilmeld dig, hvis du ikke vil gå glip af den næste:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

💌

De dårlige his­to­ri­er fort­sæt­ter for Face­book, og som du kan læse i denne uges opsam­ling, er der angiveligt end­nu flere his­to­ri­er på vej baseret på læk.

I denne uge fik Face­book dog sel­skab i de helt store over­skrifter i den danske mediebranche, da Radio LOUD også beg­y­n­dte at røre på sig.

Samme problem

Både Face­book og LOUD står med det samme prob­lem: De har ikke fat i de rigtige mål­grup­per. Radioen er tænkt og markeds­ført til unge men­nesker, men langt hov­ed­parten af lyt­terne er over 56 år, skrev Medi­aWatch tidligere på måne­den.

Face­book har samme prob­lem. Den 9. okto­ber skrev The Econ­o­mist en led­er­ar­tikel (som jeg brugte som afsæt for en artikel om Zucker­berg), hvor de fortæller om en af de over­sete ting i forbindelse med whistle­blow­eren Frances Hau­gens vid­nes­byrd.

Ifølge hende har Face­book skjult et fald i antallet af unge amerikanere, der bruger Face­book. Interne bereg­ninger hos Face­book selv vis­er, at et fald i amerikanske teenageres engage­ment på plat­for­men kan betyde et fald på hele 45% i alle amerikanske brugere af Face­book inden­for de næste to år.

Det er vold­somt.

Det samme tal ser vi i Kevin Roos­es artikel hos The New York Times, hvor han argu­menter­er for, at Face­book er svagere, end vi vid­ste (artiklen er i øvrigt skrevet før Face­books kæm­pened­brud).

Samme løsning

Nu kom­mer vi til den del af sam­men­lignin­gen mellem LOUD og Face­book, der lig­ger mest lige for. I ugens løb meldte Berlingske Media (der er gået ind i kred­sen bag radiokanalen) ud, at LOUD skifter navn til 24syv.

Sam­tidig køber Berlingske Media 91% af aktierne i sel­sk­a­bet – hvis det god­k­endes af Radio- og tv-nævnet.

Det er der alt muligt at sige om, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Face­book går også med plan­er om et navne­skifte, som du kan læse mere om i denne uges opsam­ling – under "Sociale medier"-afsnittet herun­der.

Navne­skiftet bliv­er angiveligt snart præsen­teret og er noget, Face­book har arbe­jdet ser­iøst med de sen­este par måned­er.

Ifølge Casey New­ton har Face­book to grunde til at skifte navn: Det for­færdelige ry og rygte – samt at app’en Face­book ikke er en del af fremti­den for fir­maet Face­book.

Deru­dover har Face­book også behov for at åbne navnet og strate­gien mere op for det kom­mende meta­verse, som Face­book vil bygge og hyre 10.000 europæiske udviklere til at hjælpe dem med. Som Giz­mo­do kækt skriv­er, led­er Face­book efter 10.000 men­nesker, der ikke had­er dem.

Virker det?

Uanset hvad Face­book (og Berlingske Media/LOUD) håber på at få ud af et navne­skifte, skal man nok ikke overvur­dere betyd­nin­gen af det – og dermed under­vur­dere folks hukom­melse.

Det nye 24syv bliv­er aldrig det 24syv, der nærmest er opstået en dødekult omkring. Og det nye Face­book er jo stadig det fir­ma, der kæm­per med at holde styr på data, være ærlig om sin rolle og påvirkn­ing i forhold til brugere såv­el som sam­fund – og som har en lang hale af møgsager bag sig.

Som en tidligere Face­book-exec­u­tive siger til Casey New­ton risik­er­er Face­book at skade deres drømme om at skabe et metavers:

"I think their aggres­sion in try­ing to own the meta­verse nar­ra­tive runs the risk of sour­ing peo­ple to the entire con­cept."

Og så er der jo spørgsmålet om, hvorvidt folk over­hovedet er trygge ved, at det er netop Face­book, der skal eje meta­ver­set, hvor vi alle beredvil­ligt smider vores hæmninger og tager VR-briller på i stedet.

"Face­book Can't Hide Its Prob­lems Behind a New Name," skriv­er Wired – og mon ikke det samme gælder for en vis radiokanal.

Imi­dler­tid vil jeg glæde mig til, at FC Barcelona snarest kom­mer ud af deres nuværende krise ved at skifte navn. ◉


Gør som dine værste konkur­renter:
Tilmeld dig Dig­i­tal Ugerevy
.