Medier skal have en strategi for links

Links er fan­tastiske og en god måde at få en bruger til at se mere af ens ind­hold. Men sam­men med citater og indle­jrede ele­menter kan de også forstyrre læse- og brugero­plevelsen. Og så er de knapt så fan­tastiske.

Af Lars K Jensen / lars@willmore.dk
(Følg Lars på Twit­ter / LinkedIn)

Artiklen fort­sæt­ter herun­der ↓

Bliv bedre til dit arbe­jde.
Følg og forstå de dig­i­tale medi­etendenser med Dig­i­tal Ugerevy:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

Du mod­tager én mail om ugen med inter­es­sante ind­b­lik + min ugentlige opsam­ling på ugens vigtig­ste trends og his­to­ri­er.

LÆS OGSÅ. Hyper­links eller blot "links" er en af de grundlæggende dele af World Wide Web. Det gør det let at hen­vise til en kilde eller noget andet, man gerne vil vise brugeren – og en stor del af Googles altafgørende algo­ritme er baseret på links.

Men links er ikke kun en læserser­vice, hvor man kan vise, at man har styr på sine ting ved at linke til kilden. Det er også et markeds­føringsred­skab og et tryk på et link er den letteste måde for brugeren at komme et andet sted hen.

Det bety­der også, at links let kan blive forstyrrende ele­menter, for­di det også er tilbud om at kigge på noget andet ind­hold end det, man er i gang med.

Gode links er svært

For medi­er er det en svær bal­ance­gang. Der skal selvføl­gelig være links til andre artik­ler og andet ind­hold – men aldrig så mange, at det bliv­er for forstyrrende for brugeren.

Især links i en artikels brødtekst er svære. Der må ikke være så mange links, at ved­k­om­mende bliv­er forstyrret eller går glip af his­to­rien – men omvendt skal der jo også være et tilbud om noget andet (og gerne mere inter­es­sant) ind­hold, hvis brugeren er ved at miste inter­essen for den artikel, han/hun er i gang med.

Og lad det være sagt med det samme: Links i artikel­tek­ster er nærmest en viden­skab – vi man­gler bare alle svarene.

Helt tilbage i maj 2010 skrev for­fat­ter Nicholas Carr artiklen 'The Web Shat­ters Focus, Rewires Brains' i teknologima­gasinet Wired.

Den han­dler om, hvad links gør ved vores hjern­er og opmærk­somhed, og afsæt­tet var hans bog fra samme år, 'The Shal­lows: What the Inter­net Is Doing to Our Brains'.

I artiklen skriv­er Carr blandt andet (min over­sæt­telse):

"At nav­igere linkede doku­menter, viste det sig, med­før­er en masse men­tal gym­nas­tik – hyper­links skal eval­ueres, vi skal beslutte, om vi vil klikke, vi skal vænne os til forskelle for­mater – der er uved­k­om­mende for læse­processen.

For­di det forstyrrer kon­cen­tra­tio­nen, svækker den slags aktivitet forståelsen.

Et studie fra 1989 viste, at læsere havde ten­dens til bare at klikke for­mål­sløst rundt, når de læste noget, der inde­holdt hyper­links til andre udval­gte stykker infor­ma­tion. Et eksper­i­ment fra 1990 afs­lørede, at nogle 'ikke kunne huske, hvad de havde læst og ikke havde læst'.

Og hvad så, tænker du måske. Studi­er fra 1989 og 1990... hvad kan vi bruge dem til i det nye, dynamiske dig­i­tale årtusinde?

Ja, vi kan i hvert fald bruge det som en indika­tor af, at forskel­lige ele­menter og valg i læseo­plevelsen forstyrrer læseren.

Forstyrrende elementer

I maj måned skrev Nielsen Nor­man Group en inter­es­sant artikel om, hvor­dan folk læs­er online (og tak til Thomas Lund Hansen for at gøre mig opmærk­som på den), hvor de sam­ler op på forskel­lige resul­tater.

De skriv­er blandt andet:

"Vores sen­este research afdækkede adfærd og præfer­encer omkring disse ind­hold­se­le­menter [tabeller, inline-ele­menter som fremhævede citater og annon­cer samt bruger­gener­eret ind­hold].

For eksem­pel, mens både fremhævede citater og indle­jrede besked­er mod­tog fik­seringer [alt­så fik brugerens opmærk­somhed i eye­track­ing-studi­er] i vores studie, opdagede vi også, at de havde en ten­dens til at forstyrre læs­nin­gen. Adskil­lige delt­agere i vores studi­er beg­y­n­dte at læse artik­ler nærmest lineært og fuld­stændig, indtil de mødte et fremhævet citat eller en indle­jret annonce. Efter de nåede et af disse ele­menter, gik delt­agerne fra læs­ning og til let skimming/scanning."

Alt­så gør ele­menter, der er andet eller mere end god, gam­meldags tekst, noget ved vores opmærk­somhed – og kan sågar påvirke vores læsemøn­ster og ‑metode.

Det er værd at huske næste gang, du bruger et fremhævet citat eller "tilmeld dig nyhedsbrevet"-boks i dine artik­ler. Eller laver et nyt tek­stafs­nit for at til­fø­je et "Læs også"-link til en anden artikel.

Her skriv­er jeg lige så meget til mig selv, for jeg er flit­tig bruger af begge for at skabe en form for afvek­sling i tek­sten for læseren. Men, må jeg nu erk­ende, det risik­er­er alt­så at forstyrre læs­nin­gen.

Nielsen Nor­man Group anbe­faler – som mange andre – at man bruger links under­ve­js i sin artikel. Det skal man gøre for at gøre det let­tere at scanne (som mange web-læsere gør) og finde den rel­e­vante infor­ma­tion.

Men de links skal selvføl­gelig være rel­e­vante. Mere om det lige om lidt.

Hvad er linksucces?

I sid­ste ende han­dler det nem­lig om, hvad vi forsøger at opnå med vores links. Hvad er suc­ceskri­terierne? Jeg skrev et blogindlæg om, hvor­dan vi link­er bedst muligt i 2016 med afsæt i blandt andet Carrs 2010-artikel i Wired.

Jeg skrev blandt andet:

"Prøv at sætte suc­ceskri­terier for et inline-link. Hvis brugeren læs­er videre i artiklen, måske for­di den er spæn­dende, bliv­er der ikke klikket på lin­ket. Det er ikke godt.

Men hvis læseren bliv­er fris­tet af lin­ket og klikker, så kom­mer han/hun ikke videre i artiklen. Og det er heller ikke godt – vi vil jo gerne have vores læsere så langt igen­nem  ind­hold­et som muligt.

Det eneste valide suc­ceskri­teri­um for sådan et link er, at:

A) Brugeren læs­er artiklen igen­nem
B) Husker på, at der var et inter­es­sant link
C) Scroller op til lin­ket
D) Trykker/klikker på det

Og der er meget lav sandsyn­lighed for, at det sker."

I den artikel argu­menter­er jeg for ikke at bruge links under­ve­js i tek­sten, for­di de forstyrrer læs­nin­gen – og i stedet gemme dem til slut. Alt­så som en slags fod­not­er.

Det har selvføl­gelig den bag­side, at man skal helt igen­nem artikel, før man ser linkene, hvor man må antage, at mindst ét af dem vil være rel­e­vante for en som læs­er.

Hvis jeg skal komme med en anbe­fal­ing til links den dag i dag vil jeg nok sige, at man bør gøre begge dele. Alt­så både linke under­ve­js (uden at råbe læseren i hov­edet) og til slut i artiklen, så man møder begge sce­nar­i­er.

Der vil altid være brugere, der bliv­er eksponeret for et link under­ve­js i læs­nin­gen, som rent fak­tisk gerne vil trykke på det link – måske for at komme til et kilde­ma­te­ri­ale. Her er det omstændigt for dem at scrolle til slut­nin­gen af artiklen.

Det gælder eksem­pelvis, hvis en bruger søger noget infor­ma­tion og er kom­met til din artikel, for­di den oprindelige infor­ma­tion måske er for svær at finde – det kan være en rap­port, som du har skrevet en artikel om. Det eneste, den bruger for­mentlig led­er efter i din artikel er et link til den rap­port. Det skal ikke gemmes væk.

Men der er nødt til at være en form for kon­trakt mellem medie/journalist og læs­er, når man bruger links i sin artikel.

Det skal være relevant

Når en læs­er er i gang med en artikel­tekst, er ved­k­om­mende i en kon­tekst og et flow, man bør respek­tere. For­si­den på et medie og feed'et på fx Face­book, Twit­ter og LinkedIn er der, hvor man væl­ger en his­to­rie – artikel­tek­sten er der, hvor man fordy­ber sig i den.

Ergo er en artikel­tekst ikke en hov­edgade, hvor man bør fortælle om alt det andet spæn­dende ind­hold, man har. Det er en side­gade, hvor brugeren er på vej et sted hen og er nogen­lunde mål­ret­tet og har sat sig en opgave for.

Der­for må links under­ve­js i brødtek­sten være noget, der enten relater­er til eller hjælper læseren på den opgave. Ellers er det markeds­føring af andet ind­hold – og i værste fald støj.

Du kender helt sikkert de famøse "læs også"-links, som nogle medi­er bruger under­ve­js i deres artik­ler. Hos nogle af dem er linkene mere rel­e­vante for læseren end andre. I de værste til­fælde har man indtryk af, at en jour­nal­ist eller redak­tør nærmest har lagt dem på af pligt, for­di en anden for­ven­ter det, eller for­di det er "sådan vi gør".

Hav en plan

Det er oplagt, at hvert medie bør have en plan for, hvor­dan man går til links i artik­ler. End­nu bedre bør der være en strate­gi for det.

Når jeg skriv­er strate­gi, men­er jeg ikke et 24 sider langt doku­ment om markedets mæthed fem år ude i fremti­den.

Jeg men­er en klokkeklar og aftalt måde, man link­er på. Og hvor­for man gør det på den måde.

Hvornår er en artikel eller kilde rel­e­vant nok til, at der skal linkes til den under­ve­js. Hvornår er en his­to­rie rel­e­vant nok til at blive lin­ket til – men måske ikke rel­e­vant nok til, at det skal være i brødtek­sten?

Det er den slags spørgsmål, en strate­gi for links skal have svarene på.

Hvis jeg havde skrevet den her artikel for 10 år siden skulle et af punk­terne selvføl­gelig også være, hvornår man link­er — og især hvornår man link­er eksternt; til andre web­sites end ens eget. Det er danske medi­er dog heldigvis blevet bedre til, men en linkstrate­gi skal selvføl­gelig inde­holde noget om, at man link­er til andre for at under­bygge sin his­to­rie og hjælpe læseren på vej.

(I 2008 var jeg med­for­fat­ter på det, Kim Elmose og jeg kaldte 'Linkman­i­festet', hvor vi opfor­drede alle redak­tion­er til at udar­be­jde en linkpoli­tik.)

Opsummering

Links er fan­tastiske, men brug dem med omtanke. For hver gang, du til­fø­jer noget til din artikel­tekst, der ikke er tekst, øger du risikoen for, at du forstyrrer læserens oplevelse og rytme – og i værste til­fælde mis­ter læseren.

Der­for skal hvert medie og hver redak­tion have en klar plan eller strate­gi for, hvor­dan man link­er hvor og hvornår. ◉

Links

Her er de links, jeg har nævnt under­ve­js i artiklen:

Author Nicholas Carr: The Web Shat­ters Focus, Rewires Brains
Nicholas Carr, Wired, 24. maj 2010

The Shal­lows (book)
Wikipedia-siden om Carrs bog fra 2010

How Peo­ple Read Online: New and Old Find­ings
Kate Moran, Nielsen Nor­man Group, 5. april 2020

Twit­ter-pro­filen for jour­nal­ist Thomas Lund Hansen, der tippede mig om oven­nævnte Nielsen Nor­man Group-artikel.

Hvor­dan link­er vi bedst muligt?
Lars K Jensen, Medieblog­ger, 5. okto­ber 2016

Link-man­i­festet
Kim Elmose og Lars K Jensen, Kom­mu­nika­tions­fo­rum, 8. decem­ber 2008