Nu skal der forskes i mikrobetaling

Ingen gider abon­nere på en masse dig­i­tale avis­er og medi­er for blot at kunne læse enkelte artik­ler hist og her, man selv synes er inter­es­sant. Kunne man ikke forestille sig en mod­el, hvor man kan købe for én artikel ad gan­gen i stedet for at forpligte sig til et helt abon­nement?

Det er en af de mest hyp­pige – udslidte, vil nogen sige – diskus­sion­er i den dig­i­tale mediebranche. Hvad enten man kalder det mikro­be­tal­ing (eller stykkøb, som jeg har plæderet for) er det noget, parterne ikke rigtig har kun­net mødes om snakke om.

Tek­sten fort­sæt­ter herun­der ↓

Artiklen udkom med Digital Ugerevy-nyhedsbrevet

Tilmeld dig, hvis du ikke vil gå glip af den næste:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

💌

Fra skyttegravskrig til forskning

I stedet bliv­er det ofte en skyt­te­gravskrig med brugere, der råber "I forstår os ikke – vi vil ikke binde os til et abon­nement", mens medierne råber "I forstår ikke os – det hænger ikke for­ret­ningsmæs­sigt sam­men for os at sælge én artikel ad gan­gen" tilbage.

Nu sker der omsider noget. Der skal nem­lig forskes i mikro­be­talinger her­hjemme.

Det sker ved Dan­marks Medie- og Jour­nal­isthøjskole, DMJX, der sæt­ter docent Aske Kam­mer og adjunkt Thomas Spe­jl­borg Sejer­sen til at under­søge sagerne.

DMJX' Aske Kam­mer (til ven­stre) og Thomas Spe­jl­borg Sejer­sen

Det han­dler dog ikke kun om miko­be­tal­ing men også om de såkaldte "datawalls", hvor vi får adgang til ind­hold mod at give adgang til vores data.

"Selv om det er 25 år siden, de danske medi­er kom på inter­net­tet, er det ikke for alvor lykkedes at skabe et alter­na­tiv til klas­sisk abon­nementssalg og annon­ceindtægter," siger Aske Kam­mer i en DMJX-pressemed­delelse.

Et af de store prob­le­mer er, at der er meget lidt viden om, hvor­dan brugerne reelt forhold­er sig til mediernes dig­i­tale for­ret­ningsmod­eller.

"Afs­tanden mellem medierne og deres brugere forekom­mer stor på det her område," fork­lar­er Aske Kam­mer mig.

Han fort­sæt­ter:

"Men det er i alles inter­esse, at der find­es en løs­ning, for brugerne og sam­fun­det har for stærke jour­nal­is­tiske medi­er. Der­for taler vi også både med brugerne og med medierne — for vi bliv­er nødt til at komme hele vejen rundt for at kunne arbe­jde kon­struk­tivt og komme videre."

I pressemed­delelsen fork­lares det, at pro­jek­tet både skal afdække mediernes viden om og erfaringer via bl.a. sam­taler med medieledere – samt munde ud i kon­cepter og mod­eller via work­shops og eksper­i­menter med brugere.

Danmark er bagefter

Og tiden er nu. Hvert år spørg­er Reuters Insti­tute i forbindelse med deres 'Dig­i­tal News Report', hvor mange, der har betalt for online nyhed­er inden­for det sen­este år.

2021-rap­porten er vi – stadig – bagefter de andre nordiske lande. Og afs­tanden er kun blevet større:

Land20202021
Norge42%45%
Sverige27%30%
Fin­land19%20%
Dan­mark17%16%

Om mikro­be­tal­ing eller stykkøb bliv­er en del af løs­nin­gen er dog svært at sige. Som jeg nævnte oven­for er debat­ten præget af, at mange medi­er har svært ved at se det hænge sam­men økonomisk.

Kort for­t­alt kan det ikke betale sig for medierne at sælge artik­lerne til den pris, for­brugerne er klar til at betale.

Skidt historik

Og his­torikken ser ikke god ud for mikro­for­t­alerne. Lad os tage et par eksem­pler:

august 2018 meldte Nets ud, at de ville bane vejen for mikro­be­tal­ing. Et år senere var jeg vært for en pan­elde­bat, der havde Nets’ Direc­tor for Strat­e­gy & Dig­i­tal, Simon Buch­waldt-Nis­sen blandt delt­agerne.

Her kunne han fortælle, at de havde sat pro­jek­tet på pause. Årsagen: Man­glende opbakn­ing fra de store aktør­er i den danske mediebranche.

Få måned­er forinden havde Blendle (der ellers var en af de store bas­tion­er for mikro­be­tal­ing) meldt ud, at de ville gå væk fra mod­ellen og kun fokusere på abon­nementssalg.

Her­hjemme forsøgte Mandag Mor­gen sig med en noget højere stykpris, end man ellers ser (150 kro­ner). De val­gte dog også at stoppe, da det under­minerede deres for­ret­ningsmod­el, har chefredak­tør Jakob Nielsen fork­laret i et tweet.

En udfordret model

Mod­ellen med stykkøb har en række udfor­dringer, blandt andet at det er svært for os som for­brugere at tage still­ing til ved hver enkel artikel, om den er noget, vi vil betale for.

Det kan du læse mere om i denne Twit­ter-tråd fra Jysk Fynske Mediers data- og analy­seredak­tør, Claes Holtz­mann, der stadig er rel­e­vant og inter­es­sant i dag.

"Er mikro­be­tal­ing død?" spurgte jeg efter Blendles udmeld­ing. Og det er så det, vi forhåbentlig bliv­er klogere på, når DMJX præsen­ter­er deres resul­tater i starten af 2023.