Twitter Communities ligner en vinder

No-brain­er: Twit­ter vil gøre det let­tere at snakke omkring emn­er; sådan som vi jo i forve­jen gør. Bliv klogere på funk­tio­nen, der skal bringe os tæt­tere sam­men og gøre Twit­ter bedre for alle.

Af Lars K Jensen (@larskjensen)

Jeg har arbe­jdet med dig­i­tal udvikling i mediebranchen i mere end 15 år og arbe­jder som dig­i­tal chef hos medieud­viklings­bu­reauet Will­more. Dig­i­tal Ugerevy er min opsam­ling på ugens vigtig­ste his­to­ri­er.

Artiklen udkom med Digital Ugerevy-nyhedsbrevet

Tilmeld dig, hvis du ikke vil gå glip af den næste:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

💌

Der er gang i den hos Twit­ter, der både lancer­er og lukker forskel­lige tilt­ag. Tors­dag løft­ede de sløret for Com­mu­ni­ties, som de i øje­b­likket tester.

Kort for­t­alt han­dler det om at forbinde de folk, der inter­esser­er sig for de samme emn­er og skabe sam­taler og com­mu­ni­ties omkring de emn­er. Flere sam­men­lign­er det med Face­book-grup­per, og det er nok ikke helt fork­ert.

Det er stadig tweets i en strøm

Det fun­ger­er stadig ved, at du skriv­er tweets, men inden du udgiv­er et tweet, væl­ger du, om det skal føjes til et com­mu­ni­ty.

Pointen er så, at det tweet kun kom­mer ud i strøm­men hos dem, der er med i det com­mu­ni­ty – lige­som de selvføl­gelig kan se det på com­mu­ni­tyets side på Twit­ter:

"Once you join a Com­mu­ni­ty, you can Tweet into it. This is dif­fer­ent from Tweets to your fol­low­ers as these Com­mu­ni­ty Tweets will not be sent to your fol­low­ers’ Home time­lines. All Com­mu­ni­ty Tweets (includ­ing Quote Tweets) will be vis­i­ble with­in the Com­mu­ni­ty, as well as inject­ed into Home time­lines of mem­bers. Com­mu­ni­ty Tweets are not shown on your Twit­ter pro­file."

Og Com­mu­nites-funk­tio­nen får en ret promi­nent plac­er­ing i Twit­ter-uni­ver­set, fork­lar­er The Verge:

"Those who have access to Com­mu­ni­ties on iOS can access them through the tab on the nav­i­ga­tion bar, while users on the web will see a Com­mu­ni­ties tab on the side­bar. On Android, you’ll only be able to read Com­mu­ni­ty tweets for now — addi­tion­al func­tion­al­i­ty is 'com­ing soon,' Twit­ter says."

Hvert com­mu­ni­ty har en eller flere mod­er­a­tor­er, og deru­dover skal ind­hold­et i com­mu­ni­ties selvføl­gelig leve op til Twit­ters ret­ningslin­jer. Ingen gider se en radikalis­er­ings­mask­ine, som Face­books grup­per vel efter­hån­den er blevet inden­for mod­stand mod vac­cin­er.

En formel for succes

Som The Verge også nævn­er, er Com­mu­ni­ties en ret åbenlys ting for Twit­ter at lancere. Brugerne har længe sam­let sig i "nichegrup­per omkring speci­fikke inter­ess­er", og det er nu det, Twit­ter gør til en inte­gr­eret del af pro­duk­tet.

Her er det værd at bemærke, at flere af Twit­ters suc­ces­fulde og definerende funk­tion­er er opstået denne vej – alt­så fra brugernes måde at bruge Twit­ter på:

  • Hash­tags opstod, for­di brugerne beg­y­n­dte at bruge dem (her er det oprindelige tweet fra 2007, der fores­lår hash­tags).
  • Retweet blev også en funk­tion­alitet, for­di folk i forve­jen tweet­ede det videre, andre skrev, hvis de synes, det var godt (den oprindelige form var "RT @brugernavn" efter­ful­gt af det, ved­k­om­mende havde tweet­et (Twit­ter skruede på retweet-vis­nin­gen i 2009 og udvid­ede i 2015, så man kunne føje en kom­men­tar til sit retweet).
  • I 2017 lancerede Twit­ter så deres thread­/tråd-funk­tion, hvor man kan sætte flere tweets i række­følge som svar til hinan­den, inden man udgiv­er dem. Dette var flere brugere selv beg­y­n­dt på (ved manuelt at svare på det sen­este tweet i trå­den), og det gjorde Twit­ter også til en funk­tion.

Det er selvføl­gelig ikke garan­ti for, at Com­mu­ni­ties bliv­er en suc­ces for Twit­ter. Men de har tidligere ramt rigtigt, når de har imple­menteret og løst de forskel­lige "krum­spring", brugerne har taget i brug for at bruge plat­for­men på en ny måde.

Kan det løse Twitters store problem?

Noget andet, der taler til Twit­ter Com­mu­ni­ties' fordel er, at det reelt lign­er en løs­ning på Twit­ters helt store prob­lem: At der er alt for mange brugere, der nyder at være kværulerende og på andre måder søger at ødelægge oplevelsen for andre.

Det er der, skriv­er Casey New­ton, Twit­ter kan være et "hell site":

"The result is too often a social net­work that, to a user with even a mod­er­ate­ly large fol­low­ing, feels boo­by-trapped. Whether you say the right thing or the wrong thing, it will inevitably get mis­con­strued by some­one, and sud­den­ly you’ve wast­ed an after­noon explain­ing your­self to peo­ple seem­ing­ly deter­mined to mis­un­der­stand you."

Twit­ter troede, at "Fleets" – deres kopi af Sto­ries-for­matet (som Insta­gram kopierede med stor suc­ces fra Snapchat) – kunne være en løs­ning på det prob­lem. Insta­gram lykkedes, for­di deres prob­lem var, at flere og flere af deres brugere efter­hån­den ikke turde dele billed­er i den per­fek­thed­skul­tur, Insta­gram selv havde været med til at skabe.

Her stod Snapchat for noget mere råt og umid­del­bart, og Insta­gram så, at en kopier­ing af Sto­ries-for­matet kunne løse deres prob­lem.

Insta­gram så rigtigt, men Twit­ter tog fejl. Fleets blev ikke nogen løs­ning og blev i stedet kun brugt af dem, der i forve­jen brugte Twit­ter meget – og i som­mers meldte Twit­ter ud, at Fleets lukker.

Siden har LinkedIn også beslut­tet at lukke deres sørgelige bud på Sto­ries, og som jeg skriv­er i en Kfo­rum-artikel i den forbindelse, hænger det uløseligt sam­men med at løse prob­le­mer for sine brugere:

"Twit­ter har jo aldrig haft det prob­lem, at folk ikke turde dele billed­er, for­di de andre del­er så per­fek­te billed­er. Og sam­tidig er Twit­ter nærmest i sin natur her-og-nu-og-væk-om-et-øje­b­lik – og de fær­reste tweets lever over­hovedet i 24 timer. [...]

Tag ikke fejl: Twit­ter har KÆMPE prob­le­mer, når det kom­mer til at turde udtrykke sig. Men det han­dler ikke om fil­tr­erede, over­re­toucherede billed­er, der forskøn­ner virke­lighe­den. Det han­dler i stedet om alt for mange Twit­ter-brugere, der rask væk slår ned på alt, der er anderledes, hvad enten det er sek­su­alitet, poli­tik, racisme eller noget fjerde – og ikke er bange for at gøre det foran et stort pub­likum. [...]

Prob­lemet for Twit­ter er der­for ikke, hvad brugerne ikke gør – men hvad nogle af dem gør, og som skad­er andre."

Og det er her, den nye Com­mu­ni­ties-funk­tion er et meget mere inter­es­sant bud på en løs­ning end en sanseløs klon af noget, der virk­er for Insta­gram.

Som Kayvon Beykpour, der er "prod­uct lead" hos Twit­ter skriv­er i en tråd om Twit­ter Com­mu­ni­ties:

"Tweets you post in Com­mu­ni­ties are "nar­row-cast­ed" to only the peo­ple in that Com­mu­ni­ty. They're still pub­lic Tweets, but they aren't ampli­fied to all of your fol­low­ers and they don't show up on your Pro­file. We think this can help low­er the pres­sure of talk­ing on Twit­ter."

Lister lykkedes aldrig

Twit­ter har tidligere giv­er brugerne mulighed for at fore­tage grup­peringer med en lis­te­funk­tion­alitet, men her er det Twit­ter-brugere, man sæt­ter på lis­ter. Det giv­er ofte meget lidt mening, for­di folk på Twit­ter taler om forskel­lige emn­er.

For eksem­pel kan din "Sociale medier-eksperter"-liste hur­tigt blive fyldt med tweets om land­skampe, tv-pro­gram­mer – eller hvad der nu falder de men­nesker ind, for­di ingen af os trods alt er endi­men­sionelle skab­ninger.

Her giv­er Com­mu­ni­ties meget, meget mere mening.

Som afsender bety­der det også, at du ikke skal bekym­re dig om at belem­re dine føl­gere med noget, kun en brøkdel inter­esser­er sig for. I fremti­den går du i et com­mu­ni­ty med de men­nesker, og så behøver resten af dine føl­gere ikke se dine tweets om hvilket New Order-album, der er det bed­ste.

Konkurrenterne

En af de ting, der kan gøre livet svært for Twit­ter Com­mu­ni­ties er konkur­ren­cen på de andre plat­forme. Som Casey New­ton nævn­er, er Twit­ter langt fra alene her:

"And even if Twit­ter nav­i­gates those issues suc­cess­ful­ly, it’s still unclear how its groups prod­uct will fare against some fair­ly robust com­pe­ti­tion. Face­book Groups, Red­dit, espe­cial­ly Dis­cord have been thriv­ing late­ly, and the lat­ter two have been built from the ground up to pro­mote the kind of group dis­cus­sions that Twit­ter is only now get­ting around to bolt­ing on to the core prod­uct."

Især her­hjemme, hvor vi er et lille land, der taler et sprog, få andre forstår, er det nok værd at være real­is­tisk omkring, hvor suc­ces­fuld Twit­ters com­mu­ni­ty-funk­tion over­hovedet kan blive.

Kommer det gamle Twitter tilbage?

Men som Mar­cus Stoltze nævn­er i et tweet, kan det måske bringe noget af det gam­le Twit­ter-"vibe" tilbage, som flere af os stadig tænker tilbage på med en tåre i øjenkro­gen.

Det var netop kende­teg­net ved, at der var færre, der del­tog, og at snakkene selvsagt var mere afgrænsede og spe­cialis­erede.

Akku­rat som Twit­ter læg­ger op til med Com­mu­ni­ties.

Sådan kommer du i gang

Twit­ter Com­mu­ni­ties er pt. stadig i test, det vil sige, at du skal inviteres inden­for af en mod­er­a­tor for at komme med i et com­mu­ni­ty.

Hvis du har en god idé til et Twit­ter Com­mu­ni­ty, du selv vil mod­erere, kan du udfylde denne for­mu­lar.

Gør som de andre pro­fes­sionelle i branchen:
+ Tilmeld dig Dig­i­tal Ugerevy