Hvad nu, Podimo?

Podi­mo hæver prisen med 50 pro­cent og intro­duc­er­er et begrænset antal lyd­bøger. Er det piv­ot eller krisetegn? I debat­ten på sociale medi­er peger flere på, at Podi­mo er ved at gøre sig til i forhold til et muligt salg.

Af Lars K Jensen / lars@willmore.dk
(Følg Lars på Twit­ter / LinkedIn)

Foto: Burst / Pex­els

KOMMENTAR. Da Podi­mo lancerede i sep­tem­ber 2019 var det under stor bevå­gen­hed. Omsider var der nogle, der forsøgte at lancere pod­casts, der kost­ede penge. Den­gang som nu var pod­cast præget af såv­el stort udbud som efter­spørgsel – men dårlig økono­mi.

"Det er inter­es­sant, at der nu er nogle, der rent fak­tisk gør noget," sagde jeg, da Jour­nal­is­ten spurgte mig og Zet­lands Tav Klit­gaard om at vur­dere Podimo-app'en umid­del­bart efter lancer­ing.

Den bed­ste for­ret­ningsmu­lighed for en pod­cast­er er stadig at få en spon­sor på, men det kræver arbe­jde – og for mange kræver det også held.

Podi­mo ville tilbyde en anden vej – en mod­el, som det blandt andet kendes fra Spo­ti­fy. Her betaler du som lyt­ter et fast beløb hver måned for at lytte, og den del af pen­gene, der ikke går til Spo­ti­fy selv, bliv­er fordelt baseret på, hvad du har lyt­tet til.

Artiklen fort­sæt­ter herun­der ↓

Bliv bedre til dit arbe­jde.
Følg og forstå de dig­i­tale medi­etendenser med Dig­i­tal Ugerevy:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

Du mod­tager én mail om ugen med inter­es­sante ind­b­lik + min ugentlige opsam­ling på ugens vigtig­ste trends og his­to­ri­er.

Podi­mo gik i markedet med to mod­eller:

  • En, hvor du kun udgiv­er din pod­cast på Podi­mo og del­er indtægterne 50/50
  • Og en mod­el, hvor din pod­cast også find­es andre sted­er, og Podi­mo tager 80% af indt­jenin­gen

I tiden op til lancerin­gen var der dog flere, der tvivlede på den mod­el. Eric Ziengs er selv pod­cast­er og ekspert på området – og til Jour­nal­is­ten sagde han:

"Den er god for de pod­cast­ere, der har et bredt pub­likum med mange lyt­tere, men den er elendig for nichep­od­cast­ere, og det er netop nichen, som pod­casts er gode til. Hvis du har en uafhængig nichep­od­cast med 1.000 lyt­tere om måne­den, så vil den eksklu­sive aftale som udgangspunkt være et tab."

Det var Podi­mos ind­holds­di­rek­tør, Niko­laj Kop­pel, dog uenig i.

Mod­ellen netop er god for niche-pod­casts, sagde han, for­di der forde­les på reelt for­brug – hvilket kan lyde pudsigt, når en niche-pod­cast nærmest per def­i­n­i­tion har ganske få lyt­tere, og det må antages, at de lyt­tere også lyt­ter til andre (og mere pop­ulære) pod­casts.

Småpenge

Det lad­er dog til, at den store suc­ces er ude­blevet, både for Podi­mo og pod­cast­erne på plat­for­men — og at branchen måske var/er min­dre tålmodi­ge end Podi­mo selv.

Godt nok havde den danske pod­cast-ekspert Tor Arn­bjørn varslet, at Podi­mo ikke ville blive en suc­ces på Dan­mark alene, men det vak­te alligev­el opsigt i maj måned i år, da Jour­nal­is­ten kunne fortælle, at pod­cast­er Rikke Col­in – med tre pod­casts på Podi­mo – kun tjente "småpenge" på plat­for­men.

Podi­mos med­s­tifter og Chief of Strate­gic Rela­tions, Eva Lægds­gaard, sagde til Jour­nal­is­ten, at Podi­mo stadig var "ekstremt tidligt på rejsen".

I april måned oplyste Podi­mo, at 200.000 brugere havde "været for­bi". Det vil sige, at hvis du havde opret­tet en Podi­mo-pro­fil imellem sep­tem­ber 2019 og maj 2020, som du var holdt op med at bruge igen, ville du for­mentlig tælle med i den sta­tis­tik.

Det er der­for begrænset, hvor meget markedet kan læse ud af det tal. Antal abon­nen­ter ville Podi­mo ikke ud med.

Økosystem

Hos inve­stor­erne er der tiltro til visio­nen og pro­jek­tet, ser det ud til. I maj måned hent­ede Podi­mo 112 mil­lion­er kro­ner i en ny invester­ingsrunde.

I juni for­t­alte direk­tør Morten Strunge i øvrigt, at vi for­mentlig skal fem år ud i fremti­den, før Podi­mo tjen­er penge. Heller ikke her ville han dele tal på abon­nen­ter, men "bruger­tal­let" (igen: hvor mange, der har "været for­bi") var nu steget til 250.000, og han sagde, at kon­ver­t­er­ingsrater­ne (alt­så dem, der væl­ger at betale) så gode ud.

"Vi er ved at bygge et økosys­tem, og det tager tid," lød det fra Podi­mo selv.

I sep­tem­ber i år lød det så, at app'en er blevet hen­tet 400.000 gange i Dan­mark – igen et tal, der ikke siger noget konkret om aktiv brug eller betal­ingsvil­lighed.

Lydbøger i lufthavnen

For nylig blev det økosys­tem, som Podi­mo er ved at bygge, så beriget med et udvalg af noget, Morten Strunge kender godt fra sin for­rige virk­somhed, Mofi­bo; e‑bøger. Til Medi­aWatch fork­larede direk­tøren, at Podi­mo skal være som boghan­dleren i lufthav­nen:

"Man find­er et stærkt og repræsen­ta­tivt udvalg i de forskel­lige kat­e­gori­er. Vi skal ikke være den bognørd­ede tjen­este. Vi skal være masse­markedets tjen­este, som hjælper folk i gang med lyd­bøger på en nem og over­skuelig måde."

Udval­get af e‑bøger tæller blandt andet kendte krim­i­er af for­fat­tere som Jo Nes­bø og Stieg Lars­son – og så er vi vist næsten kom­met så langt væk fra niche-pod­casts, som man kan.

Sam­tidig hævede Podi­mo prisen med 50 pro­cent fra 39 til 59 kro­ner om måne­den – pris­stignin­gen skal blandt andet gå til at kunne betale flere penge til pod­cast­erne.

Pris­stign­ing og til­fø­jelse af ikke-unikt ind­hold. Nøgternt set lign­er det krisetegn. Og spørgsmålet er, om pod­cast-markedet over­hovedet har brug for en udgave af boghan­dleren i lufthav­nen. Krim­i­er på lyd­bog er i forve­jen noget af det mest pop­ulære ind­hold på lyd, så Podi­mo får langt fra nogen "edge" til sit pro­dukt.

Er det uundværligt?

I forbindelse med lancerin­gen af Podi­mo i sep­tem­ber sid­ste år spurgte Jour­nal­is­ten pod­cast­er Jakob Stegel­mann og anmelder Chris­t­ian Mong­gaard om, hvad Podi­mo skulle gøre for at ændre markedet for pod­casts.

En af Mong­gaards point­er var (og er for­mentlig stadig), at det kræver, at brugerne oplever ind­hold­et som uund­værdligt – som det kendes fra blandt andet Net­flix. Krim­i­ly­d­bøger er næppe uund­værlige, forstået på den måde, at de kan lyttes i rigelig omfang andre sted­er.

Spørgsmålet er desu­den, om en e‑bogslytter vil skifte til eller sup­plere sin lyt­ning med Podi­mos udvalg.

Og det er ikke nok at have ind­hold, der er uund­værligt. For nylig delte Podi­mo bruger Asger Jør­gensen på Twit­ter, at han havde opsagt sit Podi­mo-abon­nement:

"Jeg har opsagt mit abon­nement på @Podimo_DK, for­di jeg er stærkt util­freds med prispoli­tik, pri­or­i­teringerne hen mod lyd­bøger og appens kvalitet. Jeg kom­mer til at savne Dårlig­dom­merne og Hakke­dren­gene helt vildt, men sådan må det være nu ☹️"

Det er selvføl­gelig blot én bruger ud af mange, men opsigelsen har en pointe: Selvom du har ind­hold, der er svært at und­være, skal du matche det med et godt værdi­til­bud – og interface/oplevelse.

Prøver de på at blive solgt?

Jeg retweet­ede Asger Jør­gensens tweet med ordene om, at Podi­mo står et svært sted. Og det førte til en inter­es­sant debat om Podi­mos sit­u­a­tion og fremtid.

Mads Kris­tensen, der råd­giv­er og byg­ger star­tups hos InQ­va­tion men­er, som flere andre, at Podi­mo kig­ger mod at blive sol­gt.

"Som sådan er der jo ikke noget odiøst i, at man som start­up er en rum tid om at nå til prof­itabilitet. Men der skal være en far­bar vej der­hen­i­mod. Og det er måske den, der ser noget tåget ud i dette til­fælde," skriv­er han i et andet tweet.

Det fik Joakim Ditlev, der er dan­sk ekspert inden­for dig­i­tal mar­ket­ing og strate­gi, på banen:

"Helt enig. Men i det øje­b­lik den oprindelige exit strate­gi ikke læn­gere er i sigte, er det udelukkende et spørgsmål om inve­stor­er vil realis­ere et tab nu eller tage en end­nu større risiko. Ikke sund for­ret­ning­sud­vikling."

Claes Holtz­mann, der er data- og analy­seredak­tør hos Jysk Fynske Medi­er, tror ikke, folk skal vænnes til at betale for pod­cast. I stedet han­dler det om at finde ud af, hvad det er for en opgave, Podi­mo skal løse for brugerne, som man taler om inden­for den dig­i­tale pro­duk­tudvikling og med frame­works som for eksem­pel 'Jobs To Be Done'.

Kommer der ny afregning?

Bjørn Vester­gaard – der arbe­jder med dig­i­tal mar­ket­ing og strate­gi og blandt andet står bag den pop­ulære 'Rollemodellerne'-podcast – ser også øns­ket om at blive købt som et muligt sce­nar­ie for Podi­mo.

I en LinkedIn-kom­men­tar nævn­er han Spo­ti­fy som en oplagt virk­somhed for Podi­mo at bejle til – for­di Spo­ti­fy har fore­taget en række opkøb inden­for netop pod­cast og nu er tilst­ede i alle led af værdikæ­den inden­for pod­cast­ing.

Han hæfter sig også ved, at Podi­mo siger, de vil bruge pris­stignin­gen til at kunne betale flere penge til pod­cast­erne.

"Det kan betyde, at de revur­der­er deres mod­el for afreg­n­ing til pod­cast­erne. Ellers har jeg meget svært ved at se hvor­dan det kan gavne pod­cast­eren i et økosys­tem, med afreg­n­ing på lyt­tetid at få mere ind­hold. Men mange men­er, at Podi­mos ikke er lykkedes med at skabe en god mod­el for afreg­n­ing af cre­ators, så måske kig­ger de på det," skriv­er han.

Bjørn Vester­gaard har tidligere rejst debat­ten om pod­cast­ernes vilkår i pod­cast­markedet i et debatindlæg hos Medi­aWatch.

Anders Schäffn­er, der er Prod­uct Man­ag­er hos TV 2, ser Podi­mo som "et bet på at skabe en betal­ings­for­ret­ning på lyd", hvor den præ­cise form er min­dre vigtig, da det alligev­el smelter sam­men.

Det smelter dog ikke helt sam­men hos Podi­mo end­nu.

Klodset implementering

Hvor reeltn et tilt­ag som inklud­erin­gen af lyd­bøger er i forhold til en overve­jet strate­gi, kan nogle gange læs­es ud af, hvor­dan nyt ind­hold eller funk­tion­er bygges ind i pro­duk­tet.

Asger Jør­gensen, som jeg nævnte tidligere, er ikke blot util­freds med lyd­bøger og pris­er, men også app'ens kvalitet. Efter lancerin­gen var en af Podi­mos største svaghed­er i pro­duk­tet, at det var umuligt at linke direk­te til en pod­cast. Det gør det ekstra svært for pod­cast­erne på Podi­mo at markeds­føre og linke til deres ind­hold – lige­som du ikke kan dele en god episode af en pod­cast, du hør­er.

Hvor­dan er lyd­bøgerne så bygget ind? Ja, det ser lidt klod­set ud, som Podi­mo-abon­nent og jour­nal­ist, Math­ias Svane Kraft, gør opmærk­som på i et tweet:

"Og skulle dit liv være så tømt for ind­hold, at du vil lytte til førnævnte biografi, bliv­er den ikke engang spillet i række­følge, for­di appen kun forstår sig på pod­casts, hvor det nyeste afs­nit — ikke kapi­tel 1 — spilles som det første."

Jeg åbnede Podimo-app'en på min tele­fon og jep, den er god nok. Kapitlerne i lyd­bøgerne vis­es sim­pelthen i omvendt række­følge – for­di det er sådan, det kendes fra pod­casts:

Nu er det jo kun indika­tion­er, men det tyder ikke på, at lyd­bogs­de­len i Podimo-app'en er testet særlig grundigt.

Hvis man vil være boghan­dleren i lufthav­nen og gøre det let for folk hur­tigt at komme i gang med noget skøn­lit­ter­atur, er det en dårlig start at gøre det sværere for brugerne at lytte til det nye ind­hold.

Vi må se

Om Podi­mo går efter at blive sol­gt eller om de fort­sæt­ter den hidtige kurs og fort­sat vil bygge et økosys­tem som boghan­dleren i lufthav­nen, vil de kom­mende måned­er vise.

Pop­ulære krim­i­er præsen­teret i omvendt række­følge gør dog næppe den store forskel.

Udover Dan­mark er Podi­mo også tilgæn­gelig i Spanien og Tysk­land.