Facebook-fejl skabte bekymring

En fejl hos Face­book betød, at der ikke blev vist uddrag på links. Hvad enten det var en fejl eller et snedigt greb, vis­er det en mediebranche, der ikke stol­er på Face­book.

Af Lars K Jensen

Artiklen udkom med Digital Ugerevy-nyhedsbrevet

Tilmeld dig, hvis du ikke vil gå glip af den næste:

Du kan altid afmelde dig igen ved at bruge lin­ket i bun­den af hvert nyheds­brev

💌

Tors­dag udbrød der små­panik i det danske hjørne af Twit­ter. Årsagen var, at linkud­drag var forsvun­det på Face­book. Det vil sige, at hvis man delte et link, blev der ikke vist hverken billede, over­skrift eller uddrag (screen­shot fra Mar­cus Stoltze):

Alt tyder på, at der skete en fejl hos Face­book. Men det sker på et tid­spunkt, hvor de danske medi­er og Face­book er på vej ind i en forhan­dling om Face­books brug af uddrag fra medi­er.

Jeg har skrevet en del om det (der han­dler om en ny dan­sk ophavs­ret og EUs copy­right-direk­tiv), men af respekt for din tid vil jeg her blot nævne to artik­ler, du kan læse:

Flere sted­er blev der spekuleret i, om det mon var noget, Face­book gjorde som en form for optakt til forhan­dlingerne med de danske medi­er.

"Kam­p­en mellem Face­book og danske medi­er skær­pes," skrev Mar­cus Stoltze i et tweet. Det blev retweet­et af Andreas Mar­ck­mann, der er chefredak­tør hos Markeds­føring:

"Hvis dit jour­nal­is­tiske medie satser stort på Face­book, så er det nok sådan cir­ka nu, I skal gen­overve­je den beslut­ning," skrev han.

Stoltze var dog også blandt de første til at bemærke, at der måske var tale om en fejl. Det er nem­lig værd at til­fø­je, at fejlen berørte alle web­sites og Face­books annon­cer, hvilket jo kan pege på en decideret fejl:

At der var tale om en fejl, blev bekræftet i et tweet fra John Sev­erin­son, der blandt andet arbe­jder med mediesamar­be­jder hos Face­book.

Et dansk problem

Der er dog stadig lidt mys­tik omkring fejlen. For eksem­pel er der indika­tion­er af, at fejlen kun skete i Dan­mark, og Silas Bang fra Jysk Fynske Medi­er (der føl­ger en del jour­nal­is­ter fra andre lande) tweet­ede, at han ikke hørte om fejlen fra andre end danskere.

Som Kat­ja Moikjær skrev, er det påfaldende, at fejlen ser ud til at være et dan­sk fænomen.

Det kan der selvføl­gelig være ærlige årsager til, for eksem­pel hvis Face­book organ­is­er­er dele af deres kode efter lande. For eksem­pel er de nødt til for hvert land at holde en liste over hvilke web­sites og Face­book-sider, der tilhør­er medi­er, og hvis uddrag i så fald skal begræns­es og vis­es i overensstem­melse med en kom­mende aftale mellem Face­book og medierne.

Det kan være noget i den forbindelse, der er gået i stykker – umid­del­bart har Face­book ikke for­t­alt mere, end at der var tale om en fejl.

Mistillid

Hvad end der var tale om en fejl hos Face­book eller et snedigt forsøg for at måle et fald i inter­ak­tion­er, når der ikke er et linkud­drag, vis­er det med al tyde­lighed den dårlige stand­ing og ry, Face­book efter­hån­den har mange sted­er i mediebranchen. Også den danske.

Face­book får sværere og sværere ved at gøre noget rigtigt i en branche, der for­ven­ter, at Face­book altid vil sætte sig selv og sin annon­ce­mod­el for­rest. Også selvom det ram­mer nyhedsme­dierne.

Efter en stor New York Times-his­to­rie i 2018 om Face­books brug af data (hvor NYTimes havde begået nogle tilsyneladende pin­lige fejl) skrev min yndlings-tech-jour­nal­ist, Will Ore­mus, ganske klogt:

"Face­book may or may not have lost its han­dle on our data. But it has def­i­nite­ly lost its han­dle on the pub­lic narrative—and the ben­e­fit of the doubt."

Will Ore­mus i Slate

Det er fuld­stændig det samme her. Uanset om Face­book har gjort noget galt eller ej, er der forsvin­dende få, der vil lade tvivlen komme dem til gode.

Læs blot neden­stående citat fra Ore­mus' artikel og erstat pri­va­cy med Face­books skran­tende forhold til mediebranchen:

"That doesn’t mean Face­book is doomed, or even that #Delete­Face­book will dent its short-term bot­tom line this time any more than it did last time. What it does mean is that every Face­book pri­va­cy mis­step from here on out is like­ly to be viewed as more vil­lain­ous than it real­ly is, includ­ing by peo­ple who have the pow­er to do some­thing about it. The com­plex­i­ty of Facebook’s sys­tems will no longer be coun­te­nanced as an excuse for fail­ing to reg­u­late it.

Pub­lic naïveté about its busi­ness mod­el will grad­u­al­ly give way to para­noia."

Her er Face­book selvføl­gelig ikke uden skyld, men det er ikke kun deres skyld. Det skyldes også en mediebranche, der i mange år har brugt Face­book fork­ert og i sti­gende grad har peget på tech-fir­maer som Face­book som den abso­lut største trussel mod trivsel for danske medi­er.